Kettlebellmamman
Hälsa & Fitness
FÖRETAGANDEMALTA

Hur är det att vara egenföretagare?

Jag driver mitt eget företag tillsammans med min syster. Detta företag, registrerat på Malta där vi bor, är ett gym där vi sysslar med gruppträning och personlig träning. Vi har ganska nyligen också expanderat till att designa och sälja träningskläder.

Många är nyfikna på hur det är att driva eget företag och hur man gör. I och med att vi befinner oss på Malta och har ett Maltesiskt företag så fungerar säkert byråkratin och regler m.m rätt så annorlunda än i Sverige, men jag är rätt säkert på att själva företagandet i sig inte skiljer sig så mycket åt.

Både jag och Linnea älskar det vi gör, både själva gymmet och biten med träningskläderna. Det är ju saker som vi tycker om att syssla med i alla fall, även om vi inte skulle jobba med det. Men det är inte alltid lätt eller roligt. Det är mycket man måste göra emellanåt som är både tråkigt och jobbigt. Men på det stora hela har vi ju båda egentligen världens bästa jobb: vi får träffa, hänga och träna med en massa trevliga och glada (ja, folk är nästan jämt glada när de ska eller har tränat) människor, och nu också spåna på nya designer och modeller på bra träningskläder.

Vi startade Spartan Fitness Ltd 2015, och sa då upp oss från våra ‘vanliga’ jobb för att helhjärtat kunna satsa på gymmet. Det har tagit flera år att bygga upp en tillräckligt stor kundkrets för att gå runt rent ekonomiskt och bygga ett namn som folk känner igen. Jag skulle säga att det tog lite mer än två år för att komma till en punkt där det kändes stabilt, och det tror jag är en ganska vanlig tidsram för nya företag.

Vi har gjort allt själva, från början och hela vägen, förstås med lite hjälp av nära och kära. Vi har byggt upp allt eftersom, och gjort saker och tagit beslut såsom ekonomin har tillåtit. T.ex från att köpa någon kettlebell varje månad i början till att några år senare beställa ett par ton utrustning på en gång, och från att hålla samtliga pass själva, till att ha 6 andra instruktörer som vi har nu. De första åren behövde vi båda ha extrajobb utanför gymmet för att det skulle funka, och det var en stor milstolpe då vi kunde sluta med det. Men allt har gjorts, och görs fortfarande, i väldigt små steg.

Och vi gör fortfarande nästan allt själva. Planering, bokföring, måla väggar, skruva ihop hyllor, fila kettlebell-handtag, sköta hemsidan och sociala medier, ta bilder, skissa nya designer för byxor i ett block för att sedan försöka överföra detta till något mer konkret format för att beställa prototyper/nya modeller på kläder av vår leverantör.

Det enda vi inte gör själva är städning av lokalen nattetid, samt typ el-jobb och sånt.

Några saker jag inte visste innan vi startade företaget:

• Det är DYRT att starta ett företag. Man måste dels ha ett litet kapital att börja med då man registrerar företaget., dels kan man behöva skaffa olika typer av tillstånd för att bedriva just den verksamhet man vill, plus att det kostar att faktiskt regga företaget också. Man kanske också har en logga eller ett namn som man vill trademark:a, vilket förstås också kostar pengar.

• Det är ännu dyrare att driva ett företag. Det är el, vatten, internet, försäkring, moms, skatt, musiktillstånd och mycket, mycket mer som man måste betala utöver de givna sakerna som t.ex hyra, utrustning och löner.

• Man investerar inte bara sina pengar, utan också SÅ mycket känslor och engagemang. Detta kan ibland göra det svårt att ta rätt beslut, då man blir så känslodriven och känner att hela ens person och liv på något sätt ligger i potten, inte bara ett jobb.

• Man kan aldrig riktigt vara ledig. Visst kan man delegera ut saker och få andra personer att täcka upp/ta en uppgifter då man är ledig eller bortrest, men då man har huvudansvaret på ett litet företag så dyker det alltid upp småsaker som man måste ta tag i och som ingen annan kan göra/vet något om.

Det bästa med att ha eget:

• Att kunna gå till gymmet och känna att vi har skapat allt det här själva, se folk träna, må bra och ha roligt på grund av ett koncept som vi har skapat, och att se folk ha på sig träningskläder som vi har designat är en oslagbar känsla. Känns ofta overkligt.

• Det känns på riktigt som att vi leker, tränar och bara har roligt väldigt ofta, emellan alla tråkigare arbetsuppgifter som vi faktiskt måste göra.

• Lika stressigt och jobbigt det är då det inte går så bra som man vill, lika roligt och självuppfyllande är det då det går bra. Man kan ju bara ta ut lön om man har jobbat så pass bra att det finns pengar att ta av till exempel. Men fan vad najs det är då man har en bra månad med bra siffror, man känner sig bara jävligt bra helt enkelt.

• Det är bara vi som håller oss tillbaka, vi kan göra precis det vi vill, så länge vi jobbar ihop en ekonomi som tillåter det. Nu sitter vi till exempel och planerar framtida kettlebell-kurser. Något vi har tänkt på väldigt länge, och verkligen ser fram emot att göra. Och mer byxor förstås, vi har sååå många ideer!

Summa summarum så är det väldigt roligt och jag är så glad att jag har haft möjligheten att skapa denna tillvaro tillsammans med min syster, samtidigt som jag aldrig riktigt kan slappna av just i och med att jag har detta i mitt liv.

Men det passar min rastlösa person ganska bra ändå.

Ciao

Lämna en kommentar