Kettlebellmamman
Hälsa & Fitness
MATRecept

Recept: Shepherds Chicken Cabbage Pie

Jag gillar Shepherd pie. Då vi är i Dublin lagar min svärmor ofta den klassiska versionen av denna rätt, med en köttfärssås på nötkött, lök, morötter och tomat, och ett lager potatismos med cheddarost som gratineras i ugnen. Husmanskost typ.

Jag har bara lagat Shepherd pie ett par gånger, men det är ju en relativt enkel rätt att laga i och med att komponenterna är få och lätta att variera till ens egen smak, t.ex om man vill ha mer grönsaker, ett annat typ av kött i såsen, vegetarisk färs eller t.ex blomkålsmos istället för potatis.

Jag lagade i alla fall häromdan en version med kycklingfärs, massor av rödkål och morötter i såsen, och ett ganska tunt lager potatismos ovanpå. Den blev supergod och kändes väldigt höstig och mättande.

Perfekt för matlådor och att ha i kylen för att värma upp.

Receptet blev en ugnsform med ca 5-6 portioner.

Till färsen behöver du:

500 g kycklingfärs

2 hackade lökar

3-4 hackade morötter

1/3 rött kålhuvud, också hackat

1-2 dl rödvin (plus nåt glas till dig själv under matlagningen)

2 burkar passerade tomater

Salt, vitlökssalt, svartpeppar, chilipulver, torkad persilja. Var inte försiktig med kryddorna!

Till moset behöver du:

Så mycket potatis eller blomkål du vill beroende på hur tjockt du vill ha täcket.

Smör och salt efter smak. Lite mjölk gör konsistensen bra.

Gör så här:

Fräs grönsaker i mycket smör och/eller olja till allt blir mjukt, tillsätt sedan kyckingfärsen (kycklingfärs går jättesnabbt att tillaga och behöver inte brynas). Salta, peppra och krydda ordentligt, och häll sedan på vinet och låt det sjuda lite. Häll sedan på tomatsåsen och låt koka en stund.

Smaka mycket och krydda på mer med det du gillar. Örter, chili och salt funkar alltid.

Då du är nöjd med smaken – häll över såsen i en ugnsform, och gör ett mos på antingen potatis eller blomkål, eller både ock.

Hur gör man mos? Koka, mosa, salta och ha i smör – enkelt!

Bred på moset ovanpå och toppa med riven cheddarost, och gratinera i ugnen i 15-20 minuter på ca 175 grader.

Gott, enkelt och hyfsat snabbt att laga till, och som sagt perfekt att ha till matlådor eller att förbereda och värma upp nån annan dag. Och lätt att variera för alla smaker etc.

Enjoy!

Lämna en kommentar