Kettlebellmamman
Hälsa & Fitness
TRÄNING

Hur hittar man motivation?

Motivation är ju något man pratar mycket om i träningssammanhang. Man vill känna sig peppad och hitta något som driver en.

Jag är en i allmänhet VÄLDIGT lätt-taggad person som dels går igång lätt på musik jag gillar och dels på att andra personer jag tränar med är peppade och kör hårt. Att det är bra stämning helt enkelt.

Men då jag älskar ju också, och har ju alltid älskat, att träna. Jag gillar kicken och endorfinerna jag får av att göra något riktigt jobbigt, och älskar att bli bättre/starkare på övningar/saker. Ska man vara lite analytisk, så har jag säkert en massa positiva barndomsminnen- och känslor relaterat till träning och idrott som gör att jag idag också helt enkelt mår bra av att uppleva det gång på gång. Tänk uppmuntran, komplimanger för prestationer etc.

Oavsett hur det kommer sig, så är jag i dagsläget en sån person som älskar att träna och ta ut mig, och inte kan tänka mig ett liv utan träning.

Så är det ju inte för alla. Det är jag väldigt medveten om.

Många behöver ju verkligen pusha sig själva till att komma igång med träning, och till att fortsätta med den. Jag möter många såna personer i mitt jobb, nästan varje dag. De som kanske aldrig har tränat tidigare, och de som inte har hittat någon träningsform de gillar.

Många taggar till av peppig musik och peppiga människor runtomkring, och det funkar ju där och då, mitt i träningspasset. Men för att fortsätta komma då? Om man inte är en sån som längtar till att träna varje dag?

Det jag kan se att nästan alla blir positivt taggade av till att fortsätta komma och träna är…

UTVECKLING! Att man ser/känner att det händer nåt med kroppen. Det kan vara rent fysiska förändringar som syns, eller att man känner sig piggare, eller det som blir mest uppenbart för mig (för jag är där då det händer); man blir starkare och bättre. Man kan helt enkelt plocka upp en tyngre kettlebell eller röra sig på ett sätt man inte kunde tidigare. Det är, i de allra flesta fall, en positiv känsla som gör att personen känner att ‘det här är något som får mig att må bättre’.

Men för att få till detta, så måste man ju förstås hitta en träningsform som man gillar men som också faktiskt är effektiv och där du kan utvecklas, och där är ‘funktionell träning’ och olika typer av viktträning överlägsen. Zumba och aerobics i all ära, men de träningsformerna tycker jag är bättre för de som verkligen älskar att dansa och får ut något av för att de tycker att det är kul. Men om du måste dra dig iväg till aerobicspasset och inte njuter av att röra dig till musik, så kommer du inte att vare sig kunna eller vilja ge 100%  och då tror jag tyvärr inte att det är en särskilt effektiv träningsform för dig. Du kommer inte att bli vare sig glad, bättre på det eller få något fysisk resultat av just det. Taggar du däremot till av dans och koreografi så är det grymt för dig, och du kommer säkert att ta ut dig och ha väldigt kul samtidigt.

Det jag menar är bara att alla träningsformer inte är för alla, och vissa saker är mer effektiva om man verkligen gillar det och ger allt, medans andra saker är effektiva oavsett. T.ex marklyft. Marklyft är bra att göra, och om du gör det så kommer du att bli bättre och starkare på det, oavsett hur engagerad du är i det just då du gör det. Med det sagt så kan jag, för den om har svårt att hitta en motiverande träningsform, verkligen rekommendera att testa att lyfta vikter på ett eller annat sätt. Gärna på ett sätt där du kan se att du blir starkare/bättre, exempelvis av att du vet hur mycket vikt du lyfter.

Jag gillar som sagt det mesta, och skulle kanske tagga till mest av ett marklyftspass med dans emellan seten. Vilket jag också gör ibland med likasinnande. Eller kettlebells och dans. Eller kettlebells och sång. För mer än en rimlig dos av detta kan ni följa mitt instagramkonto.

Då taggar vi till denna fredag då! Hoppas ni får en bra dag och ett roligt träningspass gjort idag.

 

 

Lämna en kommentar