Kettlebellmamman
Hälsa & Fitness
MATOkategorieratTRÄNING

Vad gör man en vecka i Sverige?

Jag och min lilla bäbis är i Sverige på besök. Vi är hos min familj i Norrland i en vecka och hänger. Vad kan denna rastlösa kettlebellmamma då tänkas göra under en vecka i norr?
1. Äta 

Alltså, det finns så mycket saker jag vill äta då jag är hemma, så mycket smaker och så många livsmedel som jag saknar. Många saker är konstigt nog sånt jag aldrig skulle jag köpt/ätit ofta då jag faktiskt bodde i Sverige. Det är som att då man bor utomlands och inte har tillgång till svenska livsmedel så blir vissa smaker så nostalgiska och det blir något slags affektionsvärde som läggs på upplevelsen utöver hur det faktiskt smakar.

Några exempel på mat jag saknar och har en lista på att jag ska äta varje gång jag är hemma:

För att det är gott/bra kvalité/inte finns:

  • Smör. Gärna extrasaltat. Osaltat smör, som inte alls är ovanligt ‘utomlands’, hurts my soul.
  • Räkor. Kallvattensräkor alltså. Yes, det är en helt annan grej än räkorna man hittar i medelhavet. Jag saknar räkmacke-räkor.
  • Creme fraiche. Svensk creme fraiche är bara väldigt god helt enkelt. Och framför allt – finns.
  • Bröd. Hård bröd, tunnbröd, mörkt bröd, rågbröd osv som inte finns där jag bor.
  • Ostkrokar. Helt enkelt asgott. Need I say more?

För att det har en nostalgisk faktor, eller någon annan oförklarlig dragningskraft:

  • Fil. Barndomsminnen de luxe.
  • Lingonsylt. Se ovan. Kan med fördel kombineras med ovan också.
  • Semlor. Gillar typ inte semlor egentligen, men kände mig märkligt patriotiskt då jag råkade befinna mig här på självaste fettisdan och allt. För att addera till nostalgi- och patriotkänslan så skedde intagandet av denna semla på inget mindre än…IKEA!
  • Svensk pizza. Med svensk menar jag en klassisk bakispizza som ska vara gjord på enbart o-färska ingredienser, och typ gå att vika ihop. Salt som fan ska det va, så att man är törstig hela natten efter man ätit den.

Jag kan meddela att jag så här 5 dagar in i vistelsen har betat av nästan samtliga saker på min ätar-lista. Som ni förstår är Sverige-dieten inte den man kroppsligt mår som bäst av, men ack vad den är bra för den utlandssvenska själen!

2.  Träna

Yes, jag gillar alltid att träna, även på semestern. Tur att jag har en familj som också gillar att träna, och att en av mina närmsta vänner även driver ett gym i Umeå i nästan exakt samma anda som Spartan – yay! Så det går verkligen ingen nöd på mig på träningsfronten. Jag har t.o.m hunnit med att hålla en kettlebell-workshop under tiden jag har varit här, och kommer att hålla en till innan jag åker hem. Passar bra för en superrastlös själ som jag. Man vill ju inte behöva vara ledig på semestern. För att stilla jobbrastlösheten lite mådde jag även väldigt bra över att kunna leverera 15+ par Spartan Fitness Gear-byxor från den nya kollektionen till Norrland.

3. Shoppa

Ja, vad ska man säga? IKEA, H&M, Stadium, Gina Tricot, Lindex – allt. Shoppingen på Malta är inte direkt bra, och då jag väl ‘går på stan’ här hemma så är jag allt annat än bra på att kontrollera shopping-nerven. Framför allt då det kommer till roliga (läs könsneutrala) barnkläder- och skor som lyser med sin frånvaro på den konservativa ön där inget flickebarn någonsin setts utan en sån där ful rosettgrej på huvudet. Det enda jag absolut inte köper är träningsbyxor. Får kämpa mig igenom livet med de typ 25 par jag redan har.

4. Umgås

Givetvis. Mycket häng blir det, och många som man vill träffa och spendera så mycket tid som möjligt med. Då får man vara lite smart och planera. Lunch med en person, promenad från A till B med en annan, middag med familjen, lite jobb/träning med nån annan, vin med någon osv osv. På tal om detta så ska jag nu packa ihop mig själv och bäbisen för en skogsutflykt med familjen i snön. Och kunna bocka av några fler Sverigegrejer; skidåkning och bostongurka (korv ska grillas)!

Tack och hej – leverpastej! (måste äta det också)

Lämna en kommentar