Kettlebellmamman
Hälsa & Fitness
MATRecept

Recept: Ost- och skinkpaj utan pajskal

Det här, helt ärligt, en av de rätter som jag har lagat flest gånger i mitt liv. Jag gör det ofta för att ha hemma och ta med/skicka i matlådor, och väldigt ofta för olika tillfällen då det är nån slags knytkalas eller picknick. Det är hur gott som helst, funkar både kall och varm, och kan ätas till frukost, lunch, middag eller mellanmål.

Första gången jag lagade detta måste ha varit någon gång för 4-5 år sedan då jag som nyfrälst och superdedikerad LCHF:are uppfann en massa mjöl- och sockerfria recept anpassade för detta sätt att äta.

Yes, någon undrar nu säkert om jag fortfarande ‘kör LCHF’ som det heter, och svaret är ibland, ganska ofta, men verkligen inte slaviskt på något sätt. Jag började med detta en gång i tiden i ett slags experiment att bli av med mina väldigt frekventa migränanfall som jag blev tvungen att ta Imigran- sprutor för att kunna hantera. Jag hade då haft migrän regelbundet sedan 7 år ålder och ‘testat allt’. Jättestrikt kost med enormt lite kolhydrater funkade fantastiskt för mig och min migrän upphörde helt, och ovanpå detta så mådde jag väldigt bra i övrigt också, och upplevde att mitt kopiösa hetsätande som jag också ‘dragits med’ sedan tidiga 20-årsåldern i princip upphörde. Plus att jag älskar ost och smör. Så, ja, jag gillar mat med mycket fett och lite kolhydrater och mår rätt bra då jag äter så. Men jag är verkligen inte religiös med det, utan försöker bara käka mest fisk, ägg, kött och mycket grönsaker. Men för er som har läst Allt eller inget!-inlägget så vet ni också hur mycket jag fajtas med diverse problematiska ätbeteenden som jag ibland inte vet om de är kulturella, medicinska eller biologiska och att jag har rätt mycket i just den ryggsäcken.

Hursomhelst så är det här en sjukt god rätt, som väldigt väl passar de svenska smaklökarna. Det är salt, fett, rökt och mättande, som så många svenska signaturrätter.

Det här är verkligen inget recept som måste följas minutiöst, utan man kan höfta rätt ordentligt och göra större och mindre sats utan att behöva räkna så mycket på det. Det viktigaste är att ha mycket fyllning så att den blir kompakt, och inte så äggstannig.

Du behöver följande för en vanlig gratängform:

500 gram riven ost (jag kör hälften cheddar, hälften edamer)

300-400 g riven rökt skinka. Inte jättenoga, jag brukar bara ha lite mindre skinka än vad jag har ost.

4 ägg

4 dl grädde

Salt

Peppar

Oregano

2 tomater, tunt skivade

Så här gör du:

Börja med att sätta på ugnen på 175 grader så att den blir varm.

Blanda ost och skinka och lägg i ugnsformen, och tryck ner i formen med händerna så att det blir riktigt kompakt.

Vispa sedan ägg och grädde snabbt och krydda med salt och peppar. Inte för mycket salt, då både cheddarosten och skinkan blir ganska salta i sig.

Häll över stanningen i formen. Fyllningen ska vara så kompakt att det tar en stund för äggstanningen att rinna ner helt.

Lägg därefter på tomaterna och strö över oregano.

I i ugnen i ca 45-60 min beroende på hur hög formen är. Bäst är att testa genom att bara skaka på formen och kolla om allt har tillagats och blivit ganska fast, innan man tar ut den för att svalna lite.

Näringsberäkning: Nej. Bara nej.

Sedan är det bara att njuta av världen godaste och enklaste rätt! 🙂

Enjoy!

1 kommentar

Lämna en kommentar