Kettlebellmamman
Hälsa & Fitness
Okategorierat

Jag vill inte bli muskulös

Vi (jag och min syster) driver alltså ett gym, på Malta som är en ö i medelhavet. Malta är katolskt och således väldigt gammeldags när det kommer till könsroller, traditioner och samhällsstruktur, precis som andra länder och samhällsgrupper där religion har och har haft stor inverkan.

Linnea, jag och Fabiana som också jobbar på Spartan.

Detta visar sig på många olika sätt, och jag kommer att ta upp fler av dem framöver, men ett av dem är synen på kvinnokroppen och vad den bör/inte bör göra och hur den ska/inte ska se ut, och detta är ju något vi i vårat jobb regelbundet påminns om.

Notis: Detta tänk/beteende finns i olika grader överallt, i alla länder där det råder ett patriarkat (yes, det är alla), men jag ser i alla fall en stor skillnad mellan Sverige och Malta i just det här avseendet.

Vi träffar väldigt mycket kvinnor i vårat jobb. Från alla möjliga olika länder (staden St Julians där vi har gymmet är väldigt internationell och har en härlig blandning av nationaliteter) men förstås mest Malteser.

Det första som sägs är ofta, inte helt otippat: ‘I want to lose weight’ eller ‘I want to lose this’ och det nyps på olika ställen på kroppen.

För bara några år sen så brukade jag säga ‘Ja, det kan vi absolut hjälpa dig med! den här typen av träning är perfekt för att gå ner i vikt!’, men jag vill inte längre cementera att det är något viktigt som vi behöver hjälpa folk med genom att säga det.

Istället säger jag ‘Ok, ja det kan vara en typ av resultat du kan se från att träna med oss, men framförallt så kan vi hjälpa dig att bli starkare, hälsosammare och ha roligt samtidigt!’, och försöker prata på så att vi kommer vidare från det ämnet.

I huvudet tänker jag ‘Åh gud kvinna, jag vill bara befria dig från detta tänk, och få dig och tycka att det roligt att träna, att gå till gymmet en belöning istället för en bestraffning. Att uppskatta din kropp för vad den kan göra istället enbart för hur den ser ut. Att ge andra komplimanger på gymmet baserat på deras prestationer istället för viktnedgång’. O.s.v o.s.v

I många av fallen tar vi, över tid, personer från ‘Jag vill gå ner i vikt’ till att helt enkelt komma till Spartan för att de gillar känslan av endorfiner efter träningen, eller för att träna tillsammans med andra personer de gillar, eller för de är taggade på att se om de kan lyfta mer i marklyft än förra månaden, eller för att de tycker att träningen ger en bra avstressande effekt i deras liv, eller för att de helt enkelt bara gillar att träna. 🙂

Linnea och en av hennes favoritövningar – kettlebellpressar!

Till saken hör att många kvinnor vi möter inte har någon träningsbakgrund alls, och inte särskilt sund syn på träning – det är något man gör som en punktinsats några månader innan man gifter sig, åker på semester eller efter man fött barn, för att ‘komma i form’. Inte något man bara sysslar med att man vill må bra, eller tycker är roligt.

I Sverige har vi ändå en tradition av att motionera och att ha idrott i skolan flera gånger i veckan, samt att nästan alla, killar som tjejer, har hållit på med nån slags idrott som barn/ungdom.

Jag bedömer att en genomsnittlig svensk och dennes träningsbakgrund- och vanor, här klassas som träningsmänniska, eller rent av “fitness freak”.

Här är det inte vanligt alls att kvinnor i min ålder (är 35) har spelat fotboll eller någon annan lagsport. Nästan alla män har dock gjort det.

Nästa oro är den som upprör mig så enormt, är den att man skulle “råka” bli muskulös av träningen. Detta stör mig av så många anledningar.

Dels är det det uppenbara. So what om du blir muskulös? Då är det väl så din kropp reagerar på träning? Och om det nu är så, är det så hemskt är ha muskler som syns att du låter bli att göra något du tycker är kul?

Ja, tyvärr händer det att kvinnor slutar med aktiviteter de tycker är roliga, eller begränsar sig i träningen pga att de inte vill bli “biffiga”. Väldigt tråkigt att se.

“Jag vill inte se ut som en man”. Nej, det kan du inte heller. Du kan se ut som en kvinna som är har muskler, om det är det du menar.

Sen är det ju okunskapen för både hur kropp och träning fungerar. Man blir liksom inte bara “biffig”. Det tar väldigt mycket och dedikerad träning för att, som kvinna, bli stor och väldigt muskulös. Det ör inget som bara slår till efter ett pass med bänkpress eller roddar.

Fabiana i en overhead squat.

Men det är klart du kommer att få större muskler av att träna dem, det är ju ett naturligt och logiskt resultat.

Just du kanske får stora lårmuskler, medans nån annan tjej inte bygger på sig mycket på benen även fast ni tränar samma saker.

Nån annan kanske har jättesmal midja, medans du är bredare byggd, ändå kan ni göra lika många pullups.

Nån kvinna får stora axlar, någon annan större vader. Vissa har jättesvårt att bli stora, och vissa går ner i vikt av en förkylning. Vissa är bra på att lyfta, andra på att hoppa.

– Alla är olika, med olika förutsättningar, och det är helt värdelöst att jämföra sig med andra, i synnerhet utseendemässigt. Slöseri på tid och energi som du kan lägga på att leva och träna utifrån dina egna förutsättningar istället.

Vi kan jämföra X antal kvinnor från vårat gym, som alla tränar och äter ungefär lika dant (mycket kettlebells och andra vikter plus lite hoppandes och annan funktionell träning) och äter liknande mat (vanlig, god mat med mer fokus på protein och fett än kolhydrater och inga restriktioner för vin, snacks etc), och vi ser alla helt olika ut.

Nån är smal, nån är tjock, nån är muskulös, nån annan inte det.

Man kan bara se ut som olika versioner av sig själv, inte som nån annan.

Starka tjejer som gör wall balls.

Linnea visar upp vingarna.
Tack och hej från denna, i dagläget, lite tjocka (ingen negativ laddning, enbart beskrivande), väldigt frodiga (ammar sen 3 mån tillbaka) person som lätt bygger muskler och blir stark och således är rätt bra på att lyfta tynga grejer, men desto sämre på att t.ex springa, som fortsätter jobba för att kvinnor ska få se ut och träna hur dom vill! ??

//Maja

Lämna en kommentar