Kettlebellmamman
Hälsa & Fitness
TRÄNING

Hur börjar jag med box jumps?

Jag gillar att hoppa!  Hoppa på boxar, hoppa hopprep, på stället, ja i princip alla varianter. Mina hälsenor och min bäckenbotten håller sällan med med denna hobby, men ibland drivs jag mer av det jag tycker är kul och ger mig en kick än vad som kanske är det bästa för min kropp. Så är det, och jag är fullt medveten om vad som händer om jag t.ex kör 100-tals double unders (dubbelhopp med hopprep)  i en och samma workout, och det är att jag bland annat kommer att ha väldigt ömma hälsenor ett par dagar efteråt, men jag kör ändå. Det är sånt man får ta. Jag menar givetvis inte att man på något sätt bör pusha sig att träna vissa saker trots skador och problem, absolut inte, men jag säger att JAG gör så här ibland enbart för att jag tycker att vissa saker är roligt att göra.

En av dessa hoppvarianter som jag verkligen gillar att göra är BOX JUMPS, alltså att hoppa upp på en låda av metall/trä eller nåt annat material, och antingen kliva eller hoppa ner. Det är kul, jobbigt och lite läskigt på samma gång, och väldigt peppigt när man känner att man kan hoppa riktigt högt och känner sig spänstig.

Då vi snackar boxhopp, som är något vi ofta gör både på gruppass och med PT-kunder på Spartan, så finns det ett antal saker vi kan reda ut till att börja med:

  • Man kan INTE vara för lång/kort för att hoppa upp på något, så det är  bara att köra.
  • Man kan INTE vara för tung för att hoppa upp på något, så det är bara att köra.
  • Man KAN vara för rädd för att hoppa upp på något/fastna under boxen, men detta kan man absolut komma över.
  • Man KAN vara OVAN att hoppa jämfota och därför få kämpa lite med att komma igång, men det är endast en koordinations- och vanefråga.
  • Man KAN nån gång ramla på boxen, få jäkligt trista skrapsår på smalbenen och bli rädd igen, men detta kan man också komma över.
  • Man kan givetvis ha skador/problem som gör det rent olämpligt att hoppa och att belasta knäna och då ska man givetvis låta bli.

Så, om man då är en person av vilken kroppstyp som helst, men med en lätt till enorm rädsla för att hoppa upp på något, vilket inte alls är ovanligt utan snarare JÄTTE-vanligt (bland vuxna skall tilläggas, då barn är i regel helt orädda för sånt här), hur kommer man över denna rädsla och hur börjar man med boxhopp?

Följande metod, som ni kommer att se är otroligt avancerad och vetenskaplig, använder vi ofta med PT-kunder och passdeltagare:

  1. Lär dig hoppa jämfota. Alltså att landa med båda fötterna samtidigt. Detta kan du göra på stället, eller hoppa så långt du kan framåt.
  2. Starta att hoppa upp på något väldigt lågt, exempelvis en viktplatta och öka vikten allteftersom då du känner dig bekvämare.
  3. Öka höjden successivt och fokusera på att det faktiskt blir jämfotahopp och inget annat, och var inte blyg med att göra lite oljud då du hoppar. Jag tycker själv att om man försöker ‘drämma’ fötterna i lådan så känns det mer stabilt och säkert. Om ni någonsin har sett mig hoppa boxjumps på instagram så vet inte att jag inte direkt hoppar som en smidig katt, utan att det lever om ganska ordentligt.

Bli inte för taggade av den bra-iga låten som ackompanjerar denna lilla film. Nästan för peppig.

Lycka till!

 

1 kommentar

Lämna en kommentar