Kettlebellmamman
Hälsa & Fitness
MAT

En matdag i ord och bild

Hur äter jag egentligen? Jag älskar att äta och är väldigt intresserad av att både äta och laga mat samt av hur mat påverkar oss.

Jag har en kostrådgivarutbildning med inriktning på lågkolhydratskost på cv:n och det är det som jag upplever att jag själv, och många andra runtomkring mig, mår bäst av att hålla sig till, men jag rekommenderar absolut inte någon superstrikt och förbjudande diet.

Jag själv äter väldigt mycket spontant och beroende på hur jag känner och vad jag är sugen på. Jag är fullt medveten om hur min kropp reagerar då jag äter vissa saker och gör således väldigt medvetna beslut när det gäller mat.

Jag blir till exempel inte överraskad om jag känner mig uppblåst och mår dåligt efter att ha käkat en pizza, eller att jag blir hungrig igen två timmar efter en pasta-portion, eller att jag vaknar jättehungrig och ibland t.o.m matbakis efter en kolhydratsrik kväll. Jag vet hur det funkar. Och ibland väljer jag att må så.

Oftast väljer jag jag dock mat utifrån att jag vill må bättre är beskrivet ovan och att jag vill ha energi som räcker länge. NÄR jag äter beror helt på omständigheterna: barnen, när jag själv ska träna, hur jobbdagarna ser ut, vad som händer på kvällen hemma, vad vi har för slags framförhållning gällande matplanering och en stor faktor – mina spontana matlagningsinfall då jag kommer på nåt jag känner mig inspirerad till att laga.

En dag kan t.ex se ut så här;

Frukostscenario 1: Vaknar (aka blir väckt) jättetidigt av bebisen och har helt plötsligt två timmar att slå ihjäl innan någon typ av träning eller jobb skall göras och får således tid att dricka kaffe och äta frukost. Ofta ägg i nån form eller avocado på hårdbröd med smör och salt. Tränar sedan några timmar senare och dricker mer kaffe.

Frukostscenario 2: Alla vaknar för sent och det blir bråttom med allt; göra i ordning barnen, packa allt som ska med, gå ut med hunden. Hinner inte dricka kaffe och ska träna inom en timme – hinner inte och vill ej äta så nära inpå träning. Tränar inom max 2 timmar och får fixa nåt att äta på plats på gymmet. Kan bli banan, morötter med dipp, riskakor med massa smör och ost, eller kokta ägg om jag har lyckats ta med mig det.

Lunchscenario 1: Har inte haft någon framförhållning alls och är dödshungrig vid 13.00 efter X antal PT-sessioner och pass. Jag eller Linnea springer i panik och köper kött, lax och grönsaker i affärens deli. Bra mat, och gott, men äts i hungerpanik. Alltid.

Lunchscenario 2: Jag har förberett mig väl och tagit med mat till gymmet. Kanske ost och skink-quiche utan pajskal som jag ofta gör eller nån curry eller gryta jag har gjort i slow cookern med mycket grönsaker och grädde.

Lunchscenario 3: Det värsta scenariot. Varken jag eller Linnea har ätit frukost eller tagit med någon mat. Vi har tränat och säkert flamsat på med nåt och jobbat upp en enorm hunger. Vi tar ett spontant beslut att åka till svenskbutiken. Vi köper hela butiken för att vi är: 1. Svältande och 2. Saknar alla möjliga konstiga svenska grejer som senap, leverpastej, bullens pilsnerkorv och rödbetssallad. Vi åker tillbaka till gymmet och hetsäter lite av allt som vi har köpt. Because it’s worth it.

Middagscenario 1: Vi lagar något snabbt, enkelt och nyttigt. Väldigt ofta laxfiléer, med majskolvar och ärtor. Och smör. Kan bli nån kall sås också. Eller som nedan. Fläskfilé med sallad och smör.

Middagsscenario 2: Vi är lata. Ger barnen mat, typ scrambled eggs eller rester, slappar och fixar annat, och beställer sedan mat for home delivery. Då blir det indisk curry, eller en platter med olika asiatiska spett, eller grillad kyckling med grönsaker och pepparsås. Alla restauranger har hemkörning här så man kan beställa i princip vad som helst, behöver inte vara onyttig snabbmat.

Middagsscenario 3: Jag bestämmer mig spontant för att jag vill laga något speciellt. Detta kan ha sporrats av något jag har sett på Instagram eller tv och kan vara något avancerat eller bara gott. Detta spårar inte sällan ur och jag lagar flera rätter samtidigt. Häromdagen gjorde jag t.ex thai curry med grönsaker och kyckling, samtidigt som jag höll på med en böngryta i slow cookern, och pannkakor till skolmatlådorna. Vi åt curryn till middag. I och med detta så har vi ofta en massa matlådor i kylen. 🙂

Utöver detta blir det på kvällen oftast ett glas vin, och beroende på hur sen middagen blev kanske nån typ av snacks. Nötter oftast, men ibland kanske tom en liten platter med ost, frukt, morötter och nötter.

Så kan det se ut, en vanlig men ofta lite kaos-artad dag som också senare på kvällen ofta blir väldigt chill. ?

Summa summarum = jag tycker om mat som man mår bra av, på ett eller annat sätt, och är verkligen en s.k livsnjutare.

Lämna en kommentar