Kettlebellmamman
Hälsa & Fitness
MATRecept

Recept: Lax Rydberg

Efter ett antal dagars sjukdom, soffliggande och inte mycket energi eller inspiration till någon som helst matlagning, så kände jag igår att andan föll på igen.

Lite mer energi fanns i depåerna, samt nyfunnen inspiration efter att ha sett två säsonger (ja, du läste säsonger) av Sveriges Yngsta Mästerkock ledde till denna kreation: Lax Rydberg. De helt sjukt talangfulla typ 10-åringarna lagade nämligen klassisk Biff Rydberg i den senaste säsongen jag såg. Det är som en väldigt lyxig variant av pyttipanna med oxfilekuber, fint hackad och stekt lök, stekta potatiskuber, ofta en äggula och någon slags sås med pepparrot. Jag vet knappt om jag kunde steka på en påse pyttipanna när jag var deras ålder, och hade nog inte under några omständigheter hanterat färsk oxfilé. Väldigt duktiga var dom i alla fall.

Och jag med, som kom på det här.

Detta är en jätteenkel rätt att laga, som också går snabbt. Det svåraste är att tajma så alla saker är klara ungefär samtidigt.

Lax Rydberg, för 2 personer.

Du behöver:

2 laxfiléer, skurna i kuber

1 rödlök, fint hackad

2 morötter, skurna i slantar

5-6 små potatisar, eller 1-2 större skurna i mindre bitar

Smör, MYCKET, till att steka alla olika saker i

Riven pepparrot efter smak

2 äggulor

Sås:

1 dl creme fraiche

Lite citron

Salt

1 tsk grovkornig senap

Gör så här:

Börja med potatisen som tar längst tid att tillaga. I en stor gryta, lägg en stor klick smör och häv ned dina potatisar. De bör vara samma storlek som små färskpotatisar. Salta och bryn, och lägg därefter på locket så att de tillagas lite snabbare.

Rör i hop alla ingredienser till såsen och riv pepparroten.

Då du kan känna att potatisen är nästa klar – släng i morötterna i samma gryta och låt gå fördigt.

Salta och peppra laxen och sätt igång en stekpanna med en klick smör i.

Sätt igång en liten stekpanna med lite smör i och stek löken mjuk.

Stek på laxen ett par minuter på varje sida av kuberna, och stäng sedan av plattan och låt laxen vila.

Lägg upp allt i olika små högar, och gör en liten grop i pepparroten för att lägga äggulan i. Detta är jättegott att blanda ihop och ha som en slags sås till laxen.

 

Enjoy!

 

 

 

Lämna en kommentar