Kettlebellmamman
Hälsa & Fitness
TRÄNING

Vad är funktionell träning?

Funktionell träning är ju verkligen ett inneord nu för tiden, och ett ganska nytt sådant. Jag har hållit på med massa olika typer av träning i mitt liv, men jag tror inte att jag hade hört begreppet Funktionell Träning förrän för 6-7 år sedan, men nu är jag som bekant ‘hooked’, minst sagt. Crossfit-boomen de senaste 10 åren har helt klart triggat populariteten för den här typen av träning. I begreppet Funktionell Träning inkluderas ofta; just Crossfit med allt vad det innebär (lyft, gymnastik, springa, hoppa hopprep m.m), samt styrkelyft, kettlebells, tyngdlyftning m.m m.m

Men vad är Funktionell Träning egentligen? Min definition på detta breda begrepp är ‘Allt som är bra för kroppen att kunna göra’. Av olika anledningar. Till exempel:

  • Kunna lyfta sig själv. (armhävningar, utfall, knäböj, pullups etc)
  • Kunna lyfta tunga saker (marklyft, knäböj, pressar)
  • Kunna hoppa (på stället eller upp på saker)
  • Kunna springa/få upp pulsen utan att dräpa sig själv
  • Göra saker som utmanar koordination och fokus (t.ex hopprep, kettlebells, clubbells)
  • Saker som ger bättre kroppskontroll (gymnastik, kettlebells t.ex TGUs etc)

Detta plus saker som bara är roliga förstås. Eller sånt man är bra på. Typ lyfta tungt i mitt fall. Saker man taggas eller njuter av att göra fyller ju den ultimata funktionen, eller hur?

Nu ska jag återgå till att dagdrömma om träning. Är hemma med två sjuka barn plus en sjuk mig själv, och är i ett stadie av trött och lite sjuk fast ändå enormt rastlös. Hursom så längtar jag nåt enormt till att träna nu!

Hej på er!

Lämna en kommentar