Kettlebellmamman
Hälsa & Fitness
MATRecept

Recept: Irländsk gryta

Igår åt vi detta till middag. Mustig och vacker irländsk Guinness-gryta som samtliga i familjen tyckte om. Väldigt lätt att laga, men man måste ha några timmar tillgodo då det tar minst två timmar för köttet att kokas mört. Mer om bitarna är lite större.

Ibland gör jag detta med potatismos på sidan av, men igår hade jag så fina små potatisar hemma, och ville använda minimalt med grytor så jag bestämde mig för att koka potatisarna i själva grytan.

Du behöver:

1 kg nötkött i grytbitar

2 stora gula lökar, hackade

3 vitlöksklyftor, hackade

2 burkar Guinness, eller annan stout

2 köttbuljongtärningar

4 msk tomatpuré

Salt, svartpeppar, chilipulver

4 morötter

10-12 små potatisar, eller 4-5 större som delats i mindre bitar

3-4 dl Gröna ärtor

Maizena för att reda såsen efter smak

Gör så här:

Fräs köttet i en stor gryta i mycket smör tills det har fått lite yta. Salta och peppra ordentligt, och krydda med chilipulver och eventuella andra kryddor du gillar. Alla örter passar bra i detta också. Lägg i löken och vitlöken och stek mjukt.

Lägg i köttbuljong samt häll på ölen och rör i tomatpurén. Låt koka i ca två timmar under lock. Notera att det i princip inte går att koka detta för länge. Köttet kan bli hur mört som helst, det blir gott så länge köttet inte är underkokt och segt.

Testa köttet. Om det har börjat bli mört och lätt att tugga, så kan du lägga i potatisarna. Om det fortfarande är segt så låter du det koka vidare. Såsen kommer vid det här laget inte att vara tjock alls, utan mer som ett mörkt spad.

Räkna med att potatisarna bör koka i grytan ca 30 min. Efter ca 15 minuter kan du lägga i morötterna, och 5 minuter innan servering ärtorna.

Red såsen så att den blir lite tjockare, men absolut inte för tjock.

Klart att njutas! Detta är även perfekt för uppvärmning dagarna efter.

Lämna en kommentar