Kettlebellmamman
Hälsa & Fitness
MAT

Dålig sallad – hur är det ens möjligt?

Vet ni vad som upprör mig enormt mycket? Då man får en dålig sallad på restaurang, eller köper en dålig färdigsallad någonstans. Jag förstår inte hur det ens är möjligt att göra en dålig sallad! Det är SÅ lätt att göra en sallad god, så det är helt obegripligt för mig hur en restaurang kan servera tråkiga och/eller dåliga sallader. Visst har man olika smak och så, men vissa saker är ju tråkigt och inte gott för alla; torrt, typ bara blad, ingen dressing, inget sött, salt eller surt. Jag avskyr det!

Så hur kan vi lösa detta stora ilands-problem så att såna som jag slipper sitta och svära varje gång man beställt en sallad någonstans? ‘Beställ inte sallad då’, kan ju vara ett tips till mig. Det gör jag inte särskilt ofta heller. Jag är ofta för hungrig och får panik över att inte vara säker på att jag kommer att bli mätt (vilket inte hade varit en oro om folk kunde göra bra sallader), så det blir ofta nåt annat. ‘Laga mat själv istället’, kanske någon annan säger, och ja, det gör jag ju förstås också, och väldigt ofta sallader och det är ju därför jag känner mig så oerhört kvalificerad att ge dessa oumbärliga tips för salladslagare därute.

Så, här kommer de, mina fem bästa tips för att smaksäkra dina sallader och samtidigt vara säker på att du blir mätt på sådana i framtiden:

  1. Hacka ingredienserna (i alla fall grönsakerna) i så pass små bitar att man enkelt kan äta en tugga som innehåller samtliga saker. Man vill t.ex absolut inte ha hela körsbärstomater eller gurkskivor eller liknande i.
  2. Tänk olika texturer. Ha i något crunchy som t.ex nötter som ger lite tuggmotstånd.
  3. Tänk olika smaker. Något salt, t.ex ost eller någon typ av skinka. Något sött, förslagsvis en frukt eller något bär. Och något syrligt, exempelvis i dressingen eller vinägretten.
  4. Ha något som man faktiskt blir mätt på i. Igen – ost, skinka, kanske avocado, nötter.
  5. DRESSING! Ingen gillar en torr sallad – INGEN!! Gör antigen en majo-baserad dressing (majonnäs, citron och örter t.ex) eller en vinegrette (olja, vinäger, citron, kryddor) och var för guds skull inte snål med den.

Min absoluta favoritsallad som jag gör väldigt ofta hemma består av: cocktailtomater, fint hackad rödlök, mozzarella i bitar, parmaskinka, avocado, NEKTARIN (viktigaste ingrediensen här), pinjenötter och mycket vingrette gjort på olivolja, balsamico, citron, salt och peppar.

Och beställer ni sallad ute, ta med er alla ovanstående grejer så att ni kan fixa till en eventuellt dålig en. 🙂

Ruccola, tomat, mozzarella, parmaskinka, pinjenötter, lök, russin.
Päron, mozzarella, cheddar, paprika, ruccola, tomater, pancetta.
Ägg, räkor, spenat, dill, tomater, gurka, lök.
Cheddar, skinka, lök, tomat.
Kyckling, stekt parmaskinka, ruccola, tomat, gurka, lök, nektarin.
Parmaskinka, masdaam, ruccola, tomat, gurka, lök, nektarin.
Stekt nötkött, paprika, tomat, gurka.
Kyckling, chili, koriander, lime, tomat, blandade blad, paprika, hyvlad morot.
Mozzarella, avocado, jordgubbar, tomater, gräslök.
Skinka, kalkon, morot, tomat, avocado,coleslaw.
Skinka, mozzarella, avocado, gurka, tomat, senapsdressing.

1 kommentar

Lämna en kommentar