Kettlebellmamman
Hälsa & Fitness
BARNKettlebellsMammaträningTRÄNING

Bästa gravidträningen är…

Är ni redo för världens bästa tips på gravidträning? Här kommer det: Kettlebells + Wallballs! Det hade väl varit väldigt otippat iofs om jag hade sagt något annat än kettlebells… Men det är så det är, det är typ det jag har gjort träningsmässigt de sista 15 veckorna av båda mina graviditeter, med några undantag här och där förstås, t.ex tränat med andra eller varit med på andras pass på gymmet etc.

Kettlebells är ju ett fantastiskt redskap i alla skeden av livet, och för alla olika nivåer av träningsvana, så det är ju givet, men jag tycker att det är lite extra bra som preggo-träning i.o.m att man i princip kan köra på som vanligt med sina kettlebells och inte behöver ändra så mycket alls. Detta för att för att man kan stå på samma ställe och svinga, pressa, göra squats, windmills, snatch och allt vad det nu kan vara, och man kan träna hela kroppen och få upp pulsen utan att hoppa och springa och hålla på med saker som i regel inte känns ultimat med magen.

Så med kombinationen kettlebellövningar och wallballs får man till fantastiskt bra helkroppspass Jag kan flika in här att jag HATAR wallballs i vanliga fall, men som gravid typ gillar det som övning…märkligt. Det är i alla fall en väldigt bra övning att köra, då man börjar/har dagar då man känner att det känns jobbigt eller obekvämt att röra sig upp och ner mycket eller inte vill hoppa. Man får upp pulsen rejält ändå, och det känns jobbigt utan att bli obehagligt på något sätt.

Vad är wallballs, undrar någon kanske? Det är en squat med en medicinboll som man ‘stöter’ upp med händerna så att den studsar på väggen och tillbaka till en. Grym konditionsövning, kan jag tillägga.

Då man är gravid ska man förstås undvika allt som inte känns bra att göra, och det finns ingen mening med att köra jättehårt och försöka bli bättre/starkare i olika övningar under den här tiden. För mig personligen, då jag har tyckt att det har varit väldigt jobbigt mentalt att vara gravid, har träningen varit otroligt viktig och något som fått mig att känna mig ‘som vanligt’ emellanåt. Sen så hjälper det ju givetvis att vara stark i ben, rygg och axlar, dels under graviditeten, men också under återhämtningen efteråt. För att inte tala om då du ska bära runt på en liten i tid och otid, och samtidigt försöka få andra saker gjort också.

Så för de flesta är det nog bra att träna under graviditeten, men förstås inte för alla, och kanske inte just de här grejerna om du inte är intresserad av den typen av träning sen innan.

Men för de som gillar att träna, gillar funktionell träning och specifikt vikter, så kan jag starkt rekommendera följande övningar under graviditet. Jag anser att samtliga är riskfria, och stärker relevanta delar av kroppen just då.

  • Kettlebellsvingar, alla varianter men inte höga svingar de sista veckorna för det känns konsigt med magen, som att det spänner.
  • Variationer av svingar, såsom high pull och snatch.
  • Squats. Med eller utan vikter.
  • Pushups  – Armhävningar. På kettlebells, på golvet, på knän eller tår.
  • Roddar med kettlebells, antingen en arm eller båda samtidigt.
  • Wall balls. Som sagt.
  • Ball slams.
  • Pressar samt clean and press. Med vilken utrustning som helst egentligen. Pressar kan även med fördel göras sittande.
  • Windmills
  • Deadlifts (marklyft). Perfekt med en eller två kettlebells då man är gravid och gärna vill stå lite bredare och lyfta.
  • Höftlyft. Med eller utan vikt.

För ett enkelt pass på ca 20-25 min: välj 4-5 olika övningar och kör 10-9-8-7 osv ner till en repetition. Eller 4 övningar, 10 reps av varje, fem varv.

Enjoy!

PS. Jag lägger upp mycket tränings- och mattips på instagram också. DS

Lämna en kommentar