Kettlebellmamman
Hälsa & Fitness
MATRecept

Recept: Pulled Beef

Årtiondets innerätt – pulled everything! Visst är det så? Vissa rätter blir ju väldigt populära att laga över några år, och pulled beef tycker jag verkligen är en sådan. Jag lagar detta lite då och då, ibland med kyckling men oftast med nötkött. Fläsk kan man givetvis också använda, men jag gillar inte fläskkött så jättemycket så det gör jag sällan. Jag är heller inget stort fan av BBQ-sås eller söta såser överhuvudtaget, så jag gör inte pulled meat som har den klassiska amerikanska smaken med nån rökig BBQ-sås, utan har varit mer inspirerad av recept som jag har fått berättade för mig av min kompis från Venezuela, där typ alla rätter har någon typ av pulled meat.

Det här har en mer salt, kryddig och köttig smak än söt och rökig.

Hur som helst, så tycker jag själv att det blir väldigt gott om man gör så här:

Det här räcker till 4-5 portioner om man har en massa andra tillbehör till.

Till kokning av köttet behöver du:

1 kg nötkött i en eller två bitar. Jag tycker att flankstek är bäst för det blir perfekta ‘trådar’ då man tar isär det det sen, men t.ex högrev är också bra.

2-3 vitlöksklyftor

1 lök, skalad och halverat

1/2 paprika

Färsk koriander

3 msk blandade pepparkorn

2 msk salt

Vatten så att det täcker köttet.

Koka på medelvärme i en stor gryta tills du kan känna med en gaffel att köttet går att dra isär. Detta kommer att ta minst två, men inte mer än fyra, timmar, och beror på köttet, spisen och grytan. Men det är bara att prova.

Då köttet är klart tar du ut biten och lägger på en tallrik eller bricka, samt silar bort lökbitar och pepparkorn från vätskan som är kvar i grytan. Själva vätskan ska du använda till såsen.

Till såsen behöver du:

1 paprika, spelar ingen roll vilken färg

1 lök, röd eller gul

2 vitlöksklyftor

3 msk tomatpuré

Olja att fräsa i

Salt,spiskummin, chilipulver samt korianderpulver

Hacka paprika, lök och vitlök smått, och fräs i oljan tills allt är mjukt. Häll därefter på vätskan från köttet, samt blanda i tomatpurén.

Den kommer att smaka rätt mycket redan nu, i och med att köttet har kokat så länge i det, men smaka och krydda på med spiskummin, chili och koriander. Börja med en tesked av varje och smaka av.

Dra isär köttet och lägg tillbaka i grytan, häll över såsen och blanda ihop. Koka eventuellt ned om det känns för vattnigt.

Klart!

Servera med t.ex riven ost, creme fraiche eller guacamole, grönsaker såsom tomater, gurka och majs, och/eller som vi gjorde på dessa bilder – med en ris/grönsaksblandning. Detta går att variera väldigt mycket så man kan med fördel laga en stor laddning och ha i kylen några dagar.

Enjoy!

Lämna en kommentar